Već sedmu godinu za redom kompanija Junuzović Kopex najveći je distributer prirodnog zemnog gasa CNG-a i LNG-a na području Bosne i Hercegovine, koji u svom portfoliju posjeduje preko 50 trajlera – specijalnih vozila za transport ovog energenta i kao takav jedan je od najvećih u regiji.

U današnje vrijeme kada Evropa i svijet podižu svijest o sve većem zagađenju i posljedicama koje će se odraziti na kvalitetu života, i na razne načine teže ka očuvanju životnog okoliša, ova vrsta ekološki prihvatljivog energenta predstavlja veoma bitan faktor za održavanje zdravijeg životnog okruženja.

U našoj punionici zemnog i ekološki prihvatljivog plina svakodnevno se puni preko 100 CNG autobusa javnog gradskog prijevoznika. Punionica je prvenstveno služila kao punionica za autobuse ovog društva a vrlo brzo se profilirala da služi i u maloprodajne svrhe, za same građane. Ova stanica se također koristi za snabdijevanje Junuzović Kopex logističkog sistema kao i sistema partnerskih kompanija.

Junuzović Kopex logistički sistem, kao jedan od četiri ključna sektora firme, trenutno broji preko 100 transportnih jedinica i većina tih jedinica koristi CNG kao pogonsko gorivo. Posjedujemo trajlere manjih kapaciteta i većih kapaciteta. Manji kapaciteti su cca 5.500 m3, dok je veći kapacitet trajlera cca 10.000 m3. Kao potvrda naše kvalitete je veliki broj klijenata sa kojima imamo dugogodišnju saradnju.

Pored CNG-a, kompanija Junuzović Kopex trenutno je jedina kompanija u našoj zemlji koja se bavi distribucijom LNG-a i trenutno je u izgradnji i prva LNG stanica u BiH koja će se nalaziti u Lukavcu.

LNG je prirodni zemni gas koji se hladi na temperaturi od -156 C kako bi prešao iz gasnog u tečno stanje radi lakšeg transporta. Prirodni gas, CNG i LNG danas se višestruko koriste – u industriji, transportu, pomorskom sektoru, za proizvodnju električne energije i za pogon motornih vozila.